Despre nașterea naturală

Naşterea este un fenomen fiziologic care încheie perioada de sarcină. Fiind foarte așteptată, nașterea naturală poate fi o experienţă plăcută, atunci când pacienta este pregătită şi informată corect despre momentele care trebuie parcurse în orele de travaliu.

Primele semne care ne avertizează că a sosit momentul naşterii sunt:

Eliminarea dopului gelatinos – mucusul cervival se elimină sub forma unei secreţii gelatinoase, maronii, însoţită uneori de striuri de sânge.

Eliminarea dopului gelatinos prevesteşte naşterea cu câteva ore sau chiar câteva zile. Acesta nu este un semn de alarmă, ci doar un semn care anunţă apropierea momentului naşterii.

Ruperea membranelor – “ruperea apei” – reprezintă ruperea membranelor amniotice, fiind însoţită de eliminarea lichidului amniotic.

Pe parcursul orelor de travaliu lichidul amniotic va fi eliminat în cantitate variabilă, lubrifiind astfel traseul pe care îl va parcurge fătul. Ruperea membranelor reprezintă momentul în care trebuie să ne îndreptăm spre maternitate.

Contracțiile uterine – la început nesistematizate şi de scurtă durată – se vor intensifica şi vor fi din ce în ce mai dese.
Atunci când contracţiile uterine se vor sistematiza la 10-15 minute, este momentul să mergem spre maternitate.

Durata travaliului variază de la pacientă la pacientă. La prima naştere, travaliul durează aproximativ 10-12 ore, iar la următoarele naşteri, durata travaliului este mai scurtă.

Travaliul are mai multe etape:

Dilatarea colului uterin – sub acţiunea contracţiilor uterine, mobilul fetal solicită colul uterin care se va scurta, se va şterge şi apoi se va dilata, permiţând fătului să coboare la nivelul planșeului pelvin.
Perioada dilatării colului uterin prezintă o fază de latenţă care durează 6-8 ore şi o perioadă activă, mai scurtă, în care colul ajunge la dilataţia maximă.

Expulzia fătului – odată cu atingerea dilataţiei maxime, capul fetal se fixează, se angajează şi coboară prin canalul pelvin.
Pe parcursul acestei etape contracţiile sunt foarte dese şi de intensitate maximă, iar sub îndrumarea medicului şi a moaşei, veți fi învăţată să “împingeţi”, pentru a ajuta fătul să se nască. Uneori poate fi necesară efectuarea unei epiziotomii la nivelul perineului, pentru a uşura naşterea.

Delivrenţa – reprezintă eliminarea placentei, proces care poate dura până la 30-40 de minute.

Uneori medicul efectuează şi un control uterin pentru a se asigura că nu există resturi membranare rămase intrauterine.
Pe parcursul travaliului pacienta poate beneficia de anestezie peridurală, care ameliorează durerile datorate contracţiilor uterine.

Pe lângă nașterea naturală, descoperă informații și despre nașterea prin cezariană.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

ECHIPA MEDICALĂ

Află aici detalii despre echipa medicală →

PLATA ÎN RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →